Overzicht belasting aangifte
Welke papieren hebt u nodig voor de belastingaangifte 2012?
Jaaropgaven
Iedere werknemer krijgt een jaaropgave. Dit geldt ook voor mensen die een uitkering ontvangen. Hebt u deze niet ontvangen, dan is soms het laatste salarisoverzicht (december) de jaaropgave. Heeft u gewerkt via een uitzendbureau, bedenk dan dat de jaaropgave niet automatisch wordt aangemaakt; hier moet u om vragen. Vraag dus bijtijds om een jaaropgave bij werkgever of uitkeringsinstantie! Consultis werkt alleen met de officiële jaaropgaven.
Eigen huis
Hebt u een eigen huis? Voor de belastingaangifte 2012 geldt de WOZ-waarde met als peildatum 1-1-2011. Hiervan hebt u begin 2012 een bericht van uw gemeente ontvangen, meestal samen met de gemeentelijke belastingaanslag voor 2012. De gemeentelijke belastingaanslag voor 2012 is dus het formulier dat u klaar kunt leggen. Van uw hypotheekverstrekker hebt u ook een jaaropgave ontvangen, met de betaalde rente over 2012. Hebt u een (andere) woning gekocht of uw hypotheek overgesloten in 2012? Dan ook de nota van de notaris bij de hand houden.
Lijfrente
Hebt u in 2012 premies betaald voor een lijfrentepolis? Dan zijn deze alleen aftrekbaar voor zover u een pensioentekort hebt, en dat kunt aantonen. Voor de aangifte over 2012 is in ieder geval de Factor A over 2011 van belang.
Hebt u geen pensioenopgaven (meer)? Dan kunt u uw pensioenfonds vragen een overzicht te maken van de Factor A van de laatste zeven jaren. Zij kunnen dat binnen enkele weken verzorgen. Zorgt u ervoor dat u dit overzicht tijdig in bezit hebt.
Vermogen
Net als vorig jaar is dit jaar voor het vaststellen van het vermogen alleen de stand van uw bezittingen per 1 januari 2012 van belang. Om echter te voorkomen dat u over een jaar (bij de aangifte 2013) niet meer beschikt over de gegevens van begin 2013, adviseren wij u om toch ook de eindstanden van 2012 op te vragen en te bewaren. Van de meeste banken ontvangt u tegenwoordig een speciaal overzicht, bij andere banken wordt het eindejaarssaldo op één van de eerste afschriften in het nieuwe jaar vermeld. Hebt u een internetrekening zonder afschriften, leg dan (tijdig!) het saldo op 1-1-2012 en 31-12-2012 vast.
Aanslagen
Mocht u in 2012 al een voorlopige aanslag hebben gehad, of in aanmerking zijn gekomen voor bijvoorbeeld zorgtoeslag, of hebt u een bericht gekregen in het kader van de Tegemoetkoming Buitengewone Lasten (TBU, de verzilveringsregel), zorgt u er dan voor dat deze berichten allemaal binnen handbereik zijn. Ook de (voorlopige en definitieve) aanslagen 2011 zijn van belang.
Ziektekosten
Ziektekosten zijn ook in 2012 slechts beperkt aftrekbaar. Alleen de volgende specifieke ziektekosten zijn nog aftrekbaar:
- niet-vergoede medicijnen, voor zover op voorschrift van een erkende arts;
- alleen nog in 2012: hulpmiddelen zoals steunzolen, gehoorapparaat en rolstoel (maar geen bril, lenzen, etc.);
- reiskosten naar dokter of ziekenhuis, en voor ziekenbezoek gezinsleden;
- extra gezinshulp;
- kosten voor tandarts, fysiotherapeut, psycholoog etc, voor zover niet vergoed;
- de aftrek voor dieetkosten en kleding/beddengoed volgens vaste bedragen.
Deels vergoede nota's kunnen meetellen, denk ook aan de afrekenspecificaties van uw ziektekostenverzekeraar.
De polis van uw verzekering is niet meer van belang.
Giften
Maakt u regelmatig bedragen over naar goede doelen? Zorgt u dan voor een overzicht van deze goede doelen en de bedragen (giften) die u in 2012 heeft betaald. Kijk eventueel naar het overzicht van de giften dat u vorig jaar heeft opgesteld.
Studiekosten
Als u studiekosten (voor uzelf of uw partner) hebt gehad in 2012, die niet of slechts gedeeltelijk zijn vergoed door uw werkgever, kunt u wellicht nog een deel in aftrek brengen. Denk aan kosten voor inschrijf- les- en examengeld, boeken en hulpmiddelen. Reis- en overblijfkosten zoals overnachting en maaltijden vallen helaas niet onder deze regeling.
De drempel voor aftrek bedraagt € 500 per persoon.
Let op!
De Belastingdienst controleert dit jaar (aangifte 2012) speciaal op de Stamrecht-BV.
DigID
Indien u de aangifte weer door ons laat verzorgen, hoeft u zich geen zorgen te maken als u nog geen Dig-ID hebt aangevraagd. Wij versturen uw aangifte met ons eigen account en certificaat bij de Belastingdienst.